הסכם רכישת עסק הינו חוזה מורכב שתוכנו עשוי להשתנות, בהתאם לצרכים של הלקוחות ומאפייני העסק העומד למכירה. לכן, כל חוזה יכול להיות בעל מאפיינים שונים וייחודיים. תפקידו של הסכם רכישת העסק הוא להוות מעין מפה סימון דרכים שעל פיה תתנהל הרכישה והמכירה של העסק. בעת עריכת ההסכם יש להתייחס לפן העסקי, הכספי והמשפטי של עסקת רכישת העסק – אלו מאפיינים העשויים להשתנות בין הסכם אחד למשנהו
הסכם רכישת עסק הוא למעשה חוזה שמעביר לקונה את כול המניות והזכויות הניהוליות הנוגעות לעסק המיועד למכירה. יש סוגים שונים של הסכמי רכישה, כמו הסכם מיזוג, הסכם רכישת פעילות, הסכם רכישה מלאה ועוד. תפקידו של העורך דין בהסכם רכישת עסק הוא ללוות את הלקוח לאורך כל התהליך ולהבהיר לו אודות המשמעות המשפטית וההשלכות של כל צעד והחלטה שהוא הולך לקבל ואילו שיקולים יש לקחת בחשבון.
אילו דברים חשוב לדעת לפני מעמד החתימה על ההסכם?
- צעד ראשון, בדיקת נאותות – בצעד זה המוכר מעביר לקונה הרבה מאוד מידע על העסק ובין השאר מידע על מבנה העסק, אופן פעילותו, נכסים בבעלותו, מצבו הכספי, דוחות חשבונאיים ועוד. מאחר ומדובר במידע בעל אופי רגיש, לעיתים המוכר יכול לדרוש מהקונה לחתום על הסכם סודיות – מדובר בבקשה לגיטימית לכל דבר ועניין, מומלץ להתייעץ עם עורך דין מסחרי לאורך כל ההליך מאחר וגם חתימה על הסכם סודיות יכולה להיות בעלת מחויבות מסוימת – בכל מקרה אם אינכם יודעים על מה אתם חותמים עדיך להתייעץ עם עורך דין מוסמך.
- צעד שני, תכנון הסכם הרכישה – בצעד זה יש להתייחס לאלמנטים רבים כמו אופי ההסכם, האם זה הסכם מיזוג או רכישה מלאה לדוגמה. האם תהיה תקופת חפיפה או שהקנייה תהיה מיידית. אמנם כול הדברים הללו הם שיקולים עסקיים אבל בכול זאת כדאי להתייעץ עם עורך דין לאורך ההליך בכדי לוודא שהאינטרסים שלכם נשמרים ומקבלים מענה כמו שצריך.
הסכם רכישת עסק – מהן הנקודות העיקריות שמומלץ להתייחס אליהן?
כאמור לעיל, כול הסכם הוא ייחודי ומותאם לעסק הנרכש – אך יחד עם זאת יש כמה היבטים אליהם נצטרך להתייחס תמיד:
- היבט ראשון – יש ליצור תיאור מדויק ומפורט של הנכס כולל פעילות, מניות, נכסים, קניין רוחני ועוד.
- היבט שני – פירוט תנאי התשלום, בין השאר יש להתייחס לתשלום המוסכם, למועדי התשלום, אופן התשלום וכו. בגלל רגישותו של ההסכם יש להתייחס אליו בדקדקנות יתרה.
- היבט שלישי – במקרים רבים יש דרישה מצד המוכר לערובת ביטחון כלשהי מהקונה בצורה כלשהי כמו למשל נכסים. עורך דין חוזים יסייע לכם להגיע לערובות שייטיבו עם כל הצדדים.
- היבט רביעי – הסעיף האחרון שיש להתייחס אליו הוא מה קורה במקרה של ביטול העסקה ומה יהיו התוצאות כלפי הצד שהפסיק את העסקה. להיבט זה יש חשיבות מכרעת מאחר והוא עשוי למנוע את ביטול העסקה מתוקף קיומו.
הסכם רכישת עסק – לסיכום
הליך עריכת הסכם מכירה ורכישת עסק עשוי להיות מורכב מאחר והוא מצריך התייחסות פרטנית לכל סעיף ומתן תשומת לב לכל פעולה העלולה להוביל להשלכות בעתיד. יש להקפיד על עריכת ההסכם תוך בדיקת הנתונים הנדרשים כמו, בדיקת נאותות, תכנון ההסכם ועוד. על מנת לצלוח את הליך מכירת העסק בצורה האופטימלית ביותר עבור כל הצדדים, מומלץ להיעזר בעורך דין חוזים – כך תוכלו להבטיח כי האינטרסים שלכם כמוכרים או כקונים מקבלים ביטוי והגנה מקצועית.
מעוניינים למכור את העסק וזקוקים לעורך דין עסקי מנוסה ואמין? עורך דין מנור תמרי כאן למענכם מהצדע הראשון ועד להשלמת מכירת העסק
לייעוץ ראשוני ללא עלות, מוזמנים לפנות אלינו