הסכם שותפות 

הסכם שותפות

אם החלטתם שהגיע הזמן להתאגד כדי לממש את החזון העסקי שלכם הגעתם למקום הנכון. שותפות עסקית יכולה לספק רגעי הצלחה גדולים אך יחד עם זאת עלולים להיות גם לא מעט רגעי משבר מורכבים. בדיוק פה נכנס הסכם השותפות – מדוע הסכם שותפות שנערך כהלכה יכול להיות הגורם שיבדיל בין הצלחה גדולה לכישלון מפואר? המאמר הבא יספק לכם את כל התשובות

מערכת המשפט מגדירה את קשרי השותפות בדרך הבאה – "כל קשר שבין בני האדם המנהלים יחד עסק לשם הפקת רווחים, למעט הקשרים שבין חברי תאגיד שהתאגד לפי כל דין אחר" – זאת לפי חוק השותפויות התשל"ה 1975.

שותפות עסקית

מהו הסכם שותפות?

שותפות היא אחת מדרכי ההתאגדות העסקית השכיחות במדינת ישראל. מטרת ההתאגדות היא לחבר בין מספר אנשים בכדי להקים ולנהל במשותף עסק למטרות רווח. אחת הסיבות ששותפות עסקית הפכה לנפוצה כל כך, היא העלויות הנמוכות הכרוכות בהקמתה בהשוואה לעלויות הקמת חברה בע"מ. כמו כן, מערכת החוק מקלה יותר על שותפויות עסקיות, לדוגמה, הן לא חייבות בכתיבת תקנון בעת עריכת השותפות. 

הסכם שותפות מחייב את כלל השותפים באופן אישי, ביחד ולחוד, לשאת באחריות אודות החובות הנלוות לשותפות. כל התאחדות שנועדה לניהול עסקים משותפים חייבת ברישום ותיעוד לפי קריטריונים מסוימים הקבועים בחוק. את רישם השותפות יש לתמוך באישור עורך דין או רואה חשבון ולרשום זאת בידי רשם השותפויות תוך חודש ימים. גם במידה והשותפות לא ונערכה ותועדה לפי חוק –  בעיני החוק היא חשובה כהסכם מחייב. אך במקרים כאלו עלולים להיות לא מעט תחומים אפורים, כך במידה ומתגלות מחלוקות המגילות לבית המשפט אתם עלולים למצוא את עצמכם במבוך כדי להוכיח את המילה שלכם מול המילה של השותפים האחרים. כמו כן הסכם שותפות מעניק לכל שותף את היכולת לפעות בצורה עצמאית כנציג השותפות כולה, כלומר, כל פעולה שתתבצע, תחייב את יתר השותפים אלא אם נאמר אחרת בהסכם השותפות. 

החלטתם להקים עסק עם שותף, מה עליכם לעשות?

אם יש לכם רעיון למיזם ושותפים להקים ולממש את הרעיון – בין הפעולות הראשונות שעליכם לבצע זה לערוך הסכם שותפות. לעיתים, בין השותפים נמנים חברים או בני משפחה, מה שגורם להם להרגיש בנוחות יתרה לפסוח על הליכים פורמאליים ולמעשה, להתחיל את השותפות העסקית מבלי לערוך ולחתום על הסכם השותפות כהלכה. עריכה מפורטת וחתימה על הסכם השותפות הינה צעד קריטי להצלחה ולפירוק השותפות בדרכי שלום. 

מה החשיבות של עריכת הסכם שותפות?

עריכת הסכם שותפות הוא למעשה בניית היסודות התקשורתיים של העסק שלכם – זה המעמד בו השותפים יכולים לקבוע את אופן ניהול העסק, חלוקת נטל האחריות בין השותפים, חלוקת הרווחים והחובות ואפילו – יצירת מתווה לפירוק השותפות במידת הצורך. 

למעשה, תחילת עבודה עסקית משותפת מבלי לערוך הסכם שותפות, מקבילה לבניית בניין מהקומה השנייה, מבלי לבנות בסיס איתן שיחזיק את מבנה העסק, היסודות שלכם יהיו רעועים במיוחד. כך לפני שאתם מתחילים לעמול ולבנות עסק משותף, עליכם לוודא כי כל השותפים מדברים באותה השפה וחולקים הסכמה משותפת אודות אופן ניהול העסק, לכל הפחות ברמה הבסיסית. ההמלצה היא להגיע למתווה כמה שיותר מפורט. 

רעיון יצירת השותפות יכול להיות מרגש, וממש כמו התאהבות – הרגשות מתערבבים לאופוריה שמעוורת את החושים וההיגיון. מהר מאוד העסק נכנס לשגרה וזה אך טבעי שייווצרו מחלוקות הנובעות מריבוי הדעות בין השותפים, כל אדם מחזיק בתפיסה שונה לגבי הדרך הנכונה שבה העסק צריך להתנהל, מה שעלו לגרום בקלות לשיבוש הניהול הטוב של העסק, קונפליקטים וריבים שיגרמו להפסדים כספיים ולבסוף במקרים קשים גם לפירוק השותפות. לא משנה כמה השותפים היו קרובים זה לזה לפני השותפות, כאשר כסף וכבוד מעורבים בתמונה וללא מערכת חוקים בסיסית, מדובר במתכון לכשל מערכתי במוקדם או במאוחר. אך האם ניתן להימנע ממצב שכזה? כמובן בעזרת הסכם שותפות מוסכם שיתווה את הדרך הנכונה בעיניכם לתקשר ולהתנהל.

הסכם שותפות – מה הוא כולל וכיצד עורכים אתו?

הסכם שותפות יציב ואיתן צריך לכלול את כל הפרמטרים השונים המתלווים לניהול העסק. המשפט כמה שיותר, יותר טוב, רלוונטי מתמיד כמדובר יצירת מתווה שותפות. עליכם להגיע לכמה שיותר הסכמות ולעגן אותן בהסכם, כך תוכלו להתנהל בצורה פרודוקטיבית ובראש שקט ובטוח. הנה כמה סעיפים שמומלץ להתייחס אליהם בעת עריכת ההסכם:

  • מטרת השותפות – עליכם להחליט מה מטרת השותפות העסקית, מה החזון העתידי של העסק.
  • שיטות עבודה – על כלל השותפים להחליט על שיטת עבודה עיקרית, אילו כללי עבודה יחולו על כולם.
  • מערכות יחסים – מה טיב מערכת היחסים בין השותפים, מי אחראי על קבלת ההחלטות ובאילו תחומים.
  • חלוקת רווחים והפסדים-  באיזה אופן יחלקו הרווחים של העסק, כמה אחוזים יקבל כל שותף. מה הדין במידה והחברה תספוג הפסדים.
  • פתרון בעיות – אחד הסעיפים החשובים הוא הדרך שבה תפתרו את המחלוקות, מנגנון פתרון קונפליקטים יכול להיות מה שיכריע בין עסק שמתנהל כמכונה משומנת לבין עסק כושל ומקטע.
  • פירוק השותפות – סעיף נוסף ולא פחות חשוב, הוא פירוק השותפות העסקית – כיצד יש לנהל את אופן חלוקת הנכסים, החובות וזכויות של כל שותף במצבים מהסוג הזה. 

לאחר יצירת מתווה השותפות המוסכם על כל הצדדים, השותפים יכולים לחתום על ההסכם ורק נשאר לצאת לדרך המשותפת.

כמה מילים לסיכום

שותפות עסקית יכולה להוביל את כל המעורבים לפריחה אישית וכלכלית. הקפדה על בניית השותפות כהלכה היא המפתח לעסק מצליח ומשגשג. משברים ומחלוקות יכולים להיות ממונפים להתפתחות וצמיחה ולא להיפך. אם ברצונכם לייצר את הסכם השותפות הטוב והמותאם ביותר עבור העסק שלכם מומלץ להיעזר בעורך דין לחוזים שינחה את סלילת הדרך תוך שמירה על האינטרסים של כל השותפים. 

ההצלחה שלכם מתחילה כאן 

שותפות מוצלחת מתחילה בתשומת לב לפרטים הקטנים כגדולים. משרד עו"ד מנור תמרי מתמחה בליווי וייעוץ משפטי ברמה הגבוהה ביותר, תוך התאמה לצרכים העסקיים ומבלי להתפשר על העקרונות שלכם. מוזמנים לפנות אלינו לפרטים נוספים 

השאירו פרטים
מה חדש באתר
מאמרים נוספים באותו נושא
איך נוכל לסייע לך?
Open chat
בואו נדבר
היי, נעים מאוד עו״ד מנור תמרי, ואשמח לסייע בכל שאלה. יש לך שאלה מסוימת?
Call Now Button