אם אתם מתכננים להיכנס לשותפות – אז כדאי שתקראו את המאמר הבא. אחד הדברים החשובים ביותר שאתם יכולים לבצע כבר עכשיו למען העסק שלכם ובריאות השותפות היא עריכת הסכם שותפות בעסק ויש לכך כמה סיבות טובות שנפרט על כל אחת.
למה חשוב לערוך הסכם שותפות בעסק?
לעיתים קרובות עסקים מוקמים מאהבה ותשוקה, ממש כמו זוגות. זה יכול להיות אהבה לתחום העסקי, לשותפים או ללקוחות. אז בהתחלה, הכול להיראות ורוד ולהיות "ירח דבש" עסקי של ממש. יחד עם זאת, בהרבה מקרים האהבה הזו מצליחה לעוור אותנו ובהמשך הדרך אנו עשויים להיקלע לאתגרים, סכסוכים ואף מריבות. הסכם שותפות נועד בדיוק לימים הקשים יותר שאתם תפגשו בהמשך השותפות. בדיוק כמו שבחתונה יש הסכמים – כך גם בשותפות, חייב להיות הסכם שמנוסח באופן המדויק ביותר עבורכם.
הסכם שותפות עסקי נועד כדי לקבוע סדרי התנהלות בשגרה וגם במקרים פחות נעימים, כמו יישוב סכסוכים ופירוק שותפות. אנחנו מודעים לכך שאלה תרחישים שסביר להניח שאתם לא רוצים לחשוב עליהם, אך אתם מוכרחים כיוון שלהסכם שותפות עסקי יש משמעות אדירה והשלכות לדרך בה תפרקו את השותפות בעתיד, או לחילופין לדרכי צמיחה וגדילה.
הרבה אנשים חושבים שהם יכולים להחליט כי אחוזי השותפות יחולקו בעל פה והכול יהיה בסדר, כי הרי אתם סומכים אחד על השני. אבל אתם לוקחים בחשבון כי יכולים להיות ימים בהם תצטערו על כך ולפתע השותף לא בטוח זוכר מה סוכם בינכם בתחילת שותפות. זו בדיוק הסיבה שכדאי שתשקיעו את כל הזמן שיש לעריכת הסכם שותפות עסקית בליווי עורך דין חוזים מנוסה שידאג לאינטרסים שלכם.
אילו סעיפים כלולים בהסכם שותפות עסקי?
- חובות וזכויות – בהסכם שותפות עסקי אתם תצטרכו לדון בכל הנוגע לחלוקת הזכויות בין השותפים וכן החובות. לדוגמה, מה שותף א מביא? מה שותף ב מביא? מה אחוזי השותפות? החזרי ההשקעה? רווחים? וכו'.
- ניהול ותחומי אחריות – במסגרת הסכם שותפות תצטרכו לקבוע על דרך התנהלות העסק, מנגנון קבלת החלטות וכן מה הסמכויות של כל אחד מהשותפים. כל שותף צריך להבין באופן הבהיר יותר מה מקומו בחברה וכן מה תפקידיו והסמכויות שיש לו.
- אופן קבלת החלטות – אחד הדברים החשובים ביותר בכל עסק, זה קבלת החלטות משותפת. פעמים רבות זה גם אחד הגורמים הנפוצים לסכסוך בין השותפים. בהסכם שותפות יש להגדיר אילו סוג החלטות כל אחד קובע ומי קובע את המילה האחרונה.
- מנגנון היפרדות – בהסכם שותפות עסקי יש לקבוע גם מהו מנגנון ההיפרדות, כך ביום שהשותפות תמצה את עצמה יהיה קל להיפרד מכל הצדדים. בהסכם, תגיעו יחד עם עורך דין עסקי להסכמות מה קורה אם רוצים להיפרד כתוצאה מסכסוך, או לחילופין לאחר אקזיט. לדוגמה, יש בעלי עסקים שקובעים אם השותף שמעוניין לעזוב מוכר רק את חלקו, או האם כל העסק יימכר.
- יישוב סכסוכים – במסגרת עריכת ההסכם יחד עם עורך דין חוזים, תצטרכו לקבוע גם בין היתר את הדרכים שתוכלו ליישב סכסוכים ומחלוקות במידה ויהיו כאלה. האם זה יהיה במסגרת בית משפט או בוררות. חשוב למרות האי נעימות לסגור את העניין הזה במעמד הסכם שותפות כיוון שיש לך השלכות כבירות על התנהלות העסק שלכם בעתיד.
כמה מילים לסיכום
חשוב להדגיש כי רשימה זו רחוקה מלמצות הסכם שותפות עסקי וכדאי לעשות זאת בליווי עו"ד דיני חוזים מקצועי ובעל ניסיון. מניסיוננו, אנחנו נתקלים בשותפים רבים שהגיעו להליכים משפטיים לא נעימים רק בגלל שהם דחו את השלב הזה מחוסר נעימות וכן חוסר רצון להתמודד עם שאלות קשות שיכריעו סיטואציות מאתגרות. אם לא תערכו הסכם שותפות עסקי אז אתם עשויים להיתקל בפערים רבים וסכסוכים שניתן למנוע.
למידע נוסף על עריכת הסכם שותפות אנחנו מזמינים אתכם להשאיר פרטים ונציגנו ידאגו לחזור אליכם, או התקשרו אלינו 09-3750677