אם הגעתם למסקנה שיש בכם את כל הפרמטרים הדרושים שלניהול עסק מצליח, אבל אתם לא רוצים לטרוח ולהקים עסק ממש מהיסודות, אלא מעדיפים מה שנקרא ללכת על בטוח. להקים ולנהל סניף של בית קפה פופולרי למשל – כנראה שזכיינות רשתות יכולה להתאים לכם במיוחד!
מהי בדיוק זכיינות? איך מקבלים אותה ומה היא מעניקה לכם? הכנו עבורכם מדריך מקוצר ליזמות חכמה.
אז נתחיל ממש מההתחלה, מהי זכיינות?
זכיינות רשתות מבוססת על הסכם שבו החברה המזכה מאפשרת לזכיין להשתמש בסמלים, בשם המותג, בשיטת העבודה, בספקים, במוצרים ובשירות שלה בתמורה לתשלומים שונים, זה עשוי להיות אחוזים מהרווחים, תשלומים קבועים, חד פעמים או כולם ביחד, בהתאם להסכם ולתחום הנבחר.
כך, הרשת זוכה בהתרחבות – הזכיין משקיע מכספו בכדי להקים את הסניף – ובתמלוגים נוספים. והזכיין זוכה לפתוח עסק תחת כנפיה המבוססות של הרשת, למכור מוצרים שהקבל כבר מכיר ואוהב ובלי להשקיע בפרסום, במיתוג ובשיווק. כמו כן, הזכיין פועל תחת המודל של הרשת אליה הוא משתייך, כך שגם שיטת הניהול נחצבה עבורו ואין הוא צריך לצבור אותו בשיטת הניסוי והטעיה.
זכיינות רשתות – איך זה עובד?
על מנת לקבל את הזיכיון, על הזכיין לעמוד בתנאים רבים ולעבור בדיקות מעמיקות. לאחר מכן יש לערוך הסכם זכיינות, בו ייכתבו כל התנאים הנדרשים לקיום ההסכם, לרבות תנאי ומועדי התשלומים, אופן ניהול הסניף, הכולל הכשרת עובדים, שימוש בסממני החברה, עבודה מול ספקים ועוד.
טיפ קטן לניהול גדול: על מנת לשגשג בתחום הזכיינות, על הזכיין להיות מודע מבעוד מועד, כי הוא עתיד לנהל סניף תחת מסגרת תפעולית של הרשת. זאת אומרת, שאתם משאלת ליבכם היא להיות עצמאיים לגמרי, לקבל החלטות לפי שיקול דעתכם בלבד, או שאתם לא מאמינים במוצר, אולי זכיינות רשתות לא המקום המדויק עבורכם ומומלץ לבחון ולהבין את זה לפני שאתם חותמים על הסכם הזיכיון ומתחייבים משפטית כלפי הרשת המזכה.
מודל זכיינות – פנים רבות להצלחה
כיום זכיינות ניתן לנהל זכיינות בשתי דרכים עיקריות, הראשונה היא מודל מכירת מוצרים בחנויות שונות והשנייה, מודל עסקי קבוע ואבסולוטי יותר.
- זכיינות במודל מכירת מוצרים בחנויות – בשיטה זו, הזכיינים רשאים למכור את הסחורה של הרשת, אך הם אינם מוגבלים רק למוצרים או לסמלים של אותה הרשת, אלא הרשת מספקת לזכיינים סחורה והזכיינים מפיצים ומוכרים אותה בחנויות שונות. במודל זה הרש מעניקה לזכיין את הרשות להשתמש בשם המותג ובסמלים שלה אך מבלי לחשוף את הזכיין למערכת התפעולית של הרשת ולשיטות עבודה וניהול. בשיטה הזו ניתן למצוא, חנויות נוחות, חנויות לממכר של כלי עבודה ועוד.
- זכיינות במודל עסקי קבוע – בשיטה זו, הרשת מעניקה לזכיין גישה מלאה למערכת התפעולית של הרשת הכוללת, ניהול והכשרת עובדים, ניהול לוגיסטי עבודה מול ספקים, מערכות מידע, אסטרטגיית שיווק ועוד. כל זאת בנוסף לשימוש במותג, בסממני החברה ובמוצרים. רוב המודלים של זכיינות רשתות עובדת לפי המול הזה והן מתמקדות רק במכירת מוצרים של רשת אחת.
כמה מילים לסיכום
זכיינות רשתות היא צורת יזמות פופולרית ומצליחה. כיום, ניתן לזכות בזיכיון בתחומים רבים ולהקים עסק מצליח מבלי לקחת סיכונים רבים מדי. אנחנו ממליצים להיעזר בעורך דין זכיינות לאורך התהליך, בכדי לוודא כי הסכם הזכיינות שלכם כולל תנאים הוגנים ודואג גם לאינטרסים שלכם.
חושבים להקים עסק בעזרת זיכיון? אתם לא לבד! משרד עורכי דין מנור תמרי כאן עבורכם ולאורך כל הדרך אל העסקה האולטימטיבית והמותאמת לצרכים שלכם.
משרדינו מתמחה בליווי אנשי עסקים ויזמים רבים בדרכם אל הזכיינות המיטבית עבורם, תוך בחינה מדוקדקת של ההסכמים והתנאים הנדרשים לסגירת עסקה משתלמת וכדאית.